keskiviikko 26. tammikuuta 2011

Mää syön tänään

Maltalla tietysti asiaan kuuluu myös juominen, syöminen ja shoppailu. Maltallahan on nykyään euro käytössä mikä on (ei liene yllätys) nostanut jonkun verran hintoja. Malta ei ole mikään erityisen halpa maa, mutta kyllä silti vielä edellä mainut asiat saa Suomea edullisemmin. (erityisesti ruuan ja juoman. )

Ruoka:

Maltalainen ruoka on saanu paljon vaikutteita muista maista. Uskoisin, että aika vahvana näkyy erityisesti Italian ja Välimeren vaikutus, mutta myös Afrikan ja esimerkiksi Turkin. Raaka-aineiden tuoreus on Maltalla tärkeää ja kasviksia käytetään paljon. Koska turisteja Maltalla on kesä aikana niin helvetisti niin ns. turisti ruokaa tarjoavia ravintoloita on kyllä enemmän ku riittävästi. Mun kokemuksen mukaan Maltalta saa parempaa pitsaa ja pastaa kuin esimerkiksi Italiasta. 

Tietysti myös perus mäkkärit ja burger kingit löytyy Maltaltakin. Turkkilaiset on perustanu sinne paljon kebab paikkoja ja esimerkiksi Kiinalaisia ja Japanilaisia ravintoloita löytyy useampikin. Ja koska Englantilaisia asuu Maltalla paljon on tietysti kananmuna,pekoni, papu aamiaiset useankin ravintolan listalla. 

Pastizzit eli ricottajuustolla tai herneillä täytetyt piiraat (hinta n.20-40 centtiä) on mun ehdottomia suosikkeja! Niitä myydään sellasissa pikku kojuissa, mistä niitä on helppo napata mukaan. Ulkonäkö ei oo ehkä mikään kaunein mut maku on niiiiin nam!! Maltalaista kotiruokaa oon päässy jonkun verran syömään ja ainakaan mitään valittamista ei ole ollut. :D Ihan samanlaisia raaka-aineita kuin meillä Suomessakin. Kania ne ainakin syö paljon kotona ja hienommat ravintolatkin tarjoaa sitä. Ja simpukukoita syödään kuulemma usein alkupalaksi koti illallisilla. 
Pastizzi
Sushia
Pienissä turisti supermarketeissa ruuan hinta on aika korkea. Mut paljon löytyy Maltalaisten omia tuotteita halvemmalla kun vaan tajuaa niitä hintalappuja katsoa. Jotkus sellaiset asiat mitkä suomessa on tosi kalliita voi olla siellä tosi halpoja. (esim. pähkinät) Tuoretiskit on tosi hyviä ja huomaa, että niihin panostetaan vähän eri tyyliin kuin mitä Suomessa.

Mitä on syöty kuivalla ja kuumalla saarella? Kalaa, vuohta ja papuja. Maltalainen ruoka on yksinkertaisesti hyvää. Siinä maistuvat Italia, Afrikka ja Lähi-itä. Kokeilkaa vaikka bigillaa, härkäpavuista ja valkosipulista muussattua tahnaa tai gjebnietiä, vuohenmaitojuustoa. Vihanneksia ja hedelmiä voi napata mukaansa kadunvarren pikkukaupoista. Tai jos ei halua ostaa, kannattaa ainakin ihailla lukuisia munakoisovariaatioita ja pulskia tomaatteja. Parhaan välimerellisen perinteen mukaan ne on asetettu houkuttelevasti esille. Ohikulkiessa nenään kiemurtelee aprikoosin, oliivin ja kapriksen tuoksua. Tulee nälkä! ( http://www.matkavinkit.fi/category/eurooppa/malta/)

        
Herkkuja ei saa tietenkään unohtaa!!! Mun ei todellakaan tule ikävä mitään fazerin sinistä eikä Valion jätskiä! Maltalla jäätelö on halpaa ja makuvaihtoehtoja on miljoona. Ja mun mielestä ulkomailla saa vaan yksinkertasesti parempaa ku Suomesta. Suklaa hullulle on hyllyt täynnä erilaisia suklaita. Karkkia tai lakua sieltä on aika vaikee löytää ja jos löytää niin ne on tod.näk kivikovia. Mut onneks mä oon enemmän tosiaan ton suklaan perään ni ei niin haittaa. :D Ravintoloiden annoksista pitää vielä sanoo, että niissä on kyllä koko kohdallaan. Jälkkäriannoksetki on usein tosi valtavia. ( eli katotaan kuinka valtava mä oon ku pyörin sieltä pois.. :D) 
<3333  
Maltesers
Jädee         
Ja biiisii!


Terkuin, Milja
Ps. kiitos kuvista mun Maltan matkaajille!! ;)

2 kommenttia: